Radioboeken: Kristina Goikoetxea Langarika & Abdelkader Benali

Radioboeken is een initiatief van deBuren in samenwerking met Klara, Radio Nederland Wereldomroep (RNW) en VPRO Radio. Radioboeken zijn verhalen door Nederlandse en Vlaamse auteurs geschreven in opdracht van deBuren. De verhalen worden door de schrijvers live voor publiek voorgelezen en de opnamen worden vervolgens verspreid via diverse media. Radioboeken verschijnen niet in druk, maar worden uitgezonden via de radio en zijn als podcast - een digitale radiouitzending - te beluisteren via www.radioboeken.eu. Op die site vindt u niet alleen de Radioboeken, maar ook o.a. informatie over de schrijvers, interviews en alle gegevens over de overige publieke opnamen dit najaar. Op zondag 16 december nodigt deBuren u graag uit voor de live opname van twee gloednieuwe Radioboeken van Kristina Goikoetxea Langarika en Abdelkader Benali.

Kristina Goikoetxea Langarika (Baskenland, 1971) woont sinds 1995 in Nederland. Ze studeerde Vertaalwetenschappen in Granada en Nederlands in Leiden. Momenteel werkt ze als freelance vertaalster en journalist voor verschillende culturele dagbladen in Spanje. Goikoetxea schreef eerder verhalen in de literaire tijdschriften Hollands Maandblad en De Tweede Ronde. Haar debuut Evamar verscheen onlangs bij Uitgeverij De Geus.

Abdelkader Benali (Marokko, 1975) kwam op vierjarige leeftijd naar Nederland. Hij debuteerde met de roman Bruiloft aan zee (1996, winnaar Geertjan Lubberhuizenprijs). Zijn eerste boek betekende ook meteen zijn doorbraak in de letteren. In 2002 verscheen De langverwachte (winnaar Libris Literatuurprijs 2003). Vervolgens publiceerde Benali binnen enkele jaren Laat het morgen mooi weer zijn, Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005, de dichtbundel Panacee, het toneelstuk Jasser en de reportage Berichten uit een belegerde stad. Feldman en ik (2006) is zijn meest recente roman.

www.klara.be - www.rnw.nl - www.vpro.nl


In het kader van:

Radioboeken is een grensoverschrijdend cultureel project op het snijvlak van verschillende media en kunstvormen. Met de Radioboeken bevordert deBuren enerzijds de culturele samenwerking binnen één grensoverschrijdend Europees taalgebied. Anderzijds maken de vertalingen van de Radioboeken het mogelijk het resultaat van die samenwerking internationaal te presenteren. Juist om dit internationale karakter werden de Radioboeken geselecteerd voor Europalia.europa. Van 3 oktober 2007 tot 3 februari 2008 heeft Europalia maar liefst 27 gastlanden. Europalia.europa stelt tijdens dit bijzondere festival de cultuur van Europa en haar 27 lidstaten voor. Vier maanden lang kan je in Brussel, België en omstreken kennismaken met artistieke toppers uit alle hoeken van Europa. In het kader van Europalia koos deBuren dit najaar voor een bijzondere reeks Radioboeken waaraan nog een typisch Europees element is toegevoegd: culturele diversiteit. De Radioboeken die van oktober tot en met december worden opgenomen maken deel uit van Europalia.europa.

Met dank aan:
Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden
Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds

Foto's

Dit evenement vond plaats op zondag 16 december 2007

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: