Cyclus literaire avonden Nederlandse Ambassade: Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek (Utrecht in 1959) groeide op in Amersfoort. Zij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en studeerde enige tijd theologie en klassieke talen. In 1985 vestigde Steenbeek zich in Italië. Zij ging op zoek naar toneel- en filmrollen en vertaalde werk van o.a Alberto Moravia en Susanna Tamaro. Ook schreef zij artikelen voor o.a. Vrij Nederland. Als romanschrijver debuteerde zij met De laatste vrouw (1994), een boek dat in vele talen werd vertaald en waarmee Steenbeek internationale bekendheid verwierf.

In De laatste vrouw beschrijft de hoofdpersoon Suzanne het verhaal over haar liefde voor drie oude mannen in Italië: een Siciliaanse psychiater, een schrijver en een filmregisseur.
De personages van de drie mannen zijn gebaseerd op werkelijk bestaande mannen. Via het vertalen van het werk van Moravia en het afnemen van een interview met de Italiaanse filmmaker en -regisseur Federico Fellini, is zij in contact gekomen met deze persoonlijkheden. Haar persoonlijk contact met Fellini heeft haar zelfs een kleine rol opgeleverd in de film Ginger e Fred. Rosita Steenbeek belandde vervolgens in het Siciliaanse jetset-leven; hier heeft zij mannen ontmoet die model hebben gestaan voor de psychiater in De laatste vrouw.

Thuis in Rome (2000) is haar eerste non-fictie boek en is uitgegroeid tot een van de populairste reisboeken. Ze komt op plekken die de gewone reiziger niet kent.
In 2008 verscheen het vervolg, Terug naar Rome met nieuwe weder- en wetenswaardigheden over het oude en moderne Rome.

In de roman Siciliaans testament (2006) keert een Nederlandse vrouw terug naar Sicilië om haar voormalige geliefde te bezoeken, die stervende is. Waar ze vroeger midden in la dolce vita belandde, komt ze nu in een duister drama terecht.
Siciliaans testament is een hartstochtelijke ode aan Sicilië. Je proeft het, voelt de zinderende hitte, alsof je er zelf bij was.

Dit jaar verscheen Ander licht, een historische roman over een Nederlandse schildersfamilie in de zeventiende eeuw; een roman  vol scherpe contrasten van licht en schaduw, katholiek en protestant, vrede en oorlog, agressie en verdraagzaamheid. En over passie in vele gedaanten.

Rosita Steenbeek schrijft het Bijenkorf boekengeschenk voor de Boekenweek 2010.

Voor meer informatie: 
Ariane Verdenius (02 772 50 12 | arianeverdenius@skynet.be
Josée Schüttenhelm (02 679 17 67 | jmj.schuttenhelm@minbuza.nl

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: