Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Het gewicht van Hemelse Vrede - Catherine Vuylsteke

In het nieuwe boek Het gewicht van Hemelse Vrede. Vrijheid en verzet sinds Tienanmen beantwoordt Catherine Vuylsteke (De Morgen) cruciale vragen over de maatschappelijke en politieke evolutie die China de afgelopen twee decennia doormaakte. Aan de vooravond van de herdenkingen van de studentenprotesten op het Tienanmenplein spreekt ze over haar boek met Gudrun De Geyter (VRT), waarna schrijver en Chinakenner Sus van Elzen aanschuift voor een geanimeerde discussie.


Over het boek

Op 4 juni 2009 is het precies twintig jaar geleden dat de tanks over het Plein van de Hemelse Vrede in Peking reden. Niet alleen lieten ze meer dan duizend doden achter, ze vermorzelden ook het geloof dat er met Deng Xiaoping een totaal andere leider was opgestaan en dat zijn Vier Moderniseringen zouden leiden tot grotere aansprakelijkheid, beter bestuur en meer transparantie. Wat is er intussen echt veranderd in China? Het regime dat het leger inzette, is nog steeds aan de macht, meer dan honderd mensen zitten momenteel nog in de cel wegens hun aandeel in de zogenaamde 'contrarevolutie', de Moeders van Tienanmen willen nog steeds weten wat er met hun kinderen is gebeurd. Tienanmen is een scharniermoment geweest voor de moderne Chinese maatschappij: andermaal leerde het volk dat politiek een bijzonder gevaarlijk terrein is waar weinig overwinningen te halen zijn. Integendeel. En dus volgde de samenleving, toen eenmaal de hervormingen in 1991 opnieuw op gang kwamen, Dengs credo: rijk worden is glorieus.

Catherine Vuylsteke is journaliste bij De Morgen. Ze debuteerde met Volksrepubliek van verlangen. Ontmoetingen in het hedendaagse China (2007). Haar tweede boek Onder mannen. Het verzwegen leven van Marokkaanse homo's, verscheen in 2008.

In samenwerking met Uitgeverij Meulenhoff | Manteau

Foto's

Dit evenement vond plaats op maandag 18 mei 2009

Flagey, Heilig Kruisplein, 1050 Brussel

Vertel het verder: