Homo Universalis: Walter van Rensbergen

Sterrenkundige Walter van Rensbergen studeerde wiskunde in Brussel en trok vervolgens naar Nederland om er zich te bekwamen in de natuur- en de sterrenkunde. Zijn engagement bracht hem terug naar België want "toen werd de VUB opgericht, die als universiteit een thuishaven moest worden voor Vlamingen van Brussel en de vrijzinnigen van Vlaanderen, twee minderheidsgroepen. Op die wijze dacht ik als wetenschapper een steentje te kunnen bijdragen tot een tolerante en humanistische maatschappij".

Het grootste verschil tussen Vlaanderen en Nederland is de ruim 400 jaar voorsprong die de noorderburen hebben op het vlak van sterrenkunde. "Sterrenkunde wordt daar beschouwd als een autonoom onderdeel van de wetenschappen." In België zijn slechts de laatste jaren initiatieven ontstaan die de goede richting uitgaan. Een van die initiatieven is de onderzoeksgroep astrofysica aan de VUB, waar Walter van Rensbergen hoofd van was. Zijn eigen expertise ligt op het vlak van de dubbelsterren.

Maar hij heeft zeker niet alleen studenten veel bijgeleerd over de sterren: ook de amateurs, kinderen en jongeren maakt hij enthousiast door zijn talrijke voordrachten en cursussen. "Initiatieven als de Vlaamse ruimtevaartdagen tonen aan dat er voldoende interesse is voor wetenschap en techniek. Bij dergelijke manifestaties is het dan ook belangrijk dat de mensen degelijke informatie krijgen."  Gastheer: Joël De Ceulaer (Knack)

Vooraf (19:30) presentatie door het Planetarium.

In samenwerking met het Planetarium


Walter van Rensbergen liet ons ook weten dat er aan de VUB een Astrolab is. Daar kunnen demonstraties gegeven worden, die misschien ook interessant zijn voor bezoekers van deBuren.

Er kan een planetarium worden getoverd op het scherm en er kunnen ook waarnemingen gedaan worden met een virtuele telescoop. Reserveer minstens twee dagen op voorhand en dan kan er eventueel ook gewerkt worden met een echte telescoop. Toegang tot Perth in Australie of New Mexico kan altijd aangevraagd worden. Natuurlijk zijn er ook in deze mooie exotische plaatsen soms wolken aan de hemel en dan blijven ook daar de koepels gesloten. Maar dan is er altijd de uitwijkmogelijkheid om met een virtuele telescoop te werken.

Geïnteresseerd? Meer informatie bij: wvanrens@vub.ac.be

Foto's

Dit evenement vond plaats op donderdag 14 mei 2009

Planetarium, Boechoutlaan 10, 1020 Brussel

Vertel het verder: