Hebben we over 5 jaar nog cash op zak?

Argumenten voor en tegen het verdwijnen van contant geld

Rekenen we binnenkort alleen nog met smartphone of bankkaart af en wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Luister naar de experts en doe mee aan het debat.

Tijdens de jaarlijkse Move Your Money Week organiseren deBuren en FairFin een debat over de cashloze maatschappij. Panel: Michael Anseeuw (Head of Retail Banking BNP Paribas Fortis), Prof. dr. Leo Van Hove (hoogleraar economie VUB) en Joost Mulder (Better Europe Public Affairs) . Moderator: Piet Depuydt (De Tijd)


We hebben steeds minder contant geld op zak. Zit de cashloze maatschappij eraan te komen? In Nederland wordt nu al meer elektronisch betaald dan met cash, België heeft dat punt nog niet bereikt. Waar sommigen het verdwijnen van contant geld toejuichen maken anderen zich zorgen. Overheden, banken en bedrijven zijn vooral enthousiast. Zwart geld behoort straks tot het verleden, criminelen krijgen het lastiger, elektronisch betalingsverkeer bespaart kosten en bedrijven krijgen hun geld sneller, om enkele veelgehoorde voordelen te noemen. Critici wijzen dan weer op de verwachte toename van digitale fraude, verlies van privacy, een grotere macht voor de banken en de te verwachten aanpassingsproblemen bij met name ouderen.  Sommigen vrezen ook dat mensen sneller schulden zullen maken omdat je abstract geld sneller uitgeeft.

Hoe snel zal het allemaal gaan? Welke technologische vernieuwingen in het betalingsverkeer kunnen we nog verwachten? Wat zijn de voornaamste kansen en gevaren van de cashloze maatschappij? Waarom loopt België nog achter op Nederland, en zal het land die achterstand inlopen? Welke lessen kunnen we leren van een land als Zweden, waar cash een zeldzaamheid is geworden?

 


Dit is een gratis evenement.

Organisatie: deBuren en FairFin.
It's the economy stupid!
Economie

Dit evenement vond plaats op donderdag 19 oktober 2017

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Gratis! Reserveer hier en wees zeker van een plekje. donderdag 19 oktober 2017 19:30 - 21:00