Radio Kobani: vertoning + Q&A Reber Dosky

Portret van een jonge Koerdische radiomaker in een door IS verwoeste stad

In Radio Kobani toont Reber Dosky een portret van een jonge Koerdische radiomaker in de door IS verwoeste stad Kobani. 

De twintigjarige Dilovan interviewt overlevenden, bevrijders, terugkerende vluchtelingen en muzikanten. Haar uitzendingen vormen de rode draad bij de wederopbouw van de stad.

 

Dosky volgt de jonge vrouw. Het resultaat is een intiem, schokkend en poëtisch beeld van trauma's en overlevingskunst en won terecht op IDFA de prijs voor beste Nederlandse documentaire.

 

Na de vertoning gaat Dirk Bosmans in gesprek met de regisseur.

Ruim veertien jaar geleden is Reber Dosky vanuit Koerdistan naar Nederland gekomen. Na de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening ging hij naar de Filmacademie in Amsterdam. Hij liep stage bij de Nederlandse televisieomroep Human. In het derde jaar van zijn studie maakte hij de film Mijn Geluk in Auschwitz (2012), die bij een aantal internationale filmfestivals werd geselecteerd voor de competitie.

 

Reber Dosky was er met zijn camera bij toen Koerdische strijders de grensstad Kobani heroverden op de bezetters van IS. In 2015 maakte hij hierover de korte film Sniper of Kobanî. De Correspondent plaatste de film op zijn site en het werd een succes op festivals wereldwijd. Het camerawerk werd onderscheiden met de Storimans-Prijs 2016 (De Tegel).

 

Tijdens zijn reizen ontmoette hij de jonge Koerdische verslaggever Dilovan Kîko. Zij was vastbesloten om in de ruïnes van haar stad, waar letterlijk geen huis meer overeind stond, een radiostation te beginnen. Hij besloot van dit proces, en van het persoonlijke verhaal van Dilovan, een documentaire te maken. Met Radio Kobani als resultaat.

 

€ 5 vvk (€ 3 voor -26/65+) of € 7 add (enkel contant).

Documentaire op Donderdag september > december

 

 

DO 21.09  |  Radio Kobani

 

Een intiem, schokkend en poëtisch portret van een jonge Koerdische radiomaker in de door IS verwoeste stad Kobani. Bekroond tot beste Nederlandse documentaire op IDFA 2016. Na de vertoning praten we met de regisseur Reber Dosky.


DO 05.10  |  De kinderen van juf Kiet

 

Op een basisschool in het Nederlandse Hapert worden vluchtelingenkinderen opgevangen in een speciale instroomklas. Door de ondertiteling krijgen we een bizarre voorsprong op hun juf. Met nagesprek.


DO 26.10  |  Het spoor naar Auschwitz

 

Waarom hebben de geallieerden in WOII de spoorlijnen naar Auschwitz niet gebombardeerd? Waarom zijn de gaskamers ongemoeid gebleven? Na de vertoning volgt een gesprek met de makers Frénk van der Linden en Gisèla Mallant.

DO 16.11  |  Stranger in Paradise

 

Op het snijvlak tussen documentaire en fictie onderzoekt Guido Hendrikx in drie akten de Europese kijk op de vluchtelingencrisis. Een leraar (vertolkt door Valentijn Dhaenens) ontvangt drie groepen migranten telkens op een andere manier. Met nagesprek.

 

DO 07.12 Het beste van 4 x 7

 

4 documentaires van 7 minuten gemaakt door jonge regisseurs en gevestigde namen. Bij ons een selectie van de strafste 7 minuten en een gesprek met de bedenkers en een aantal makers.

Organisatie: deBuren
Documentaire op Donderdag
Film & documentaire

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder:
Koop nu je tickets! Basisprijs €5 donderdag 21 september 2017 19:30 - 21:30