Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst

Discussie met Wouter van Noort (NRC), Pepita Hesselberth (Universiteit Leiden) & Florence Pérès (coach Digital Detox)

In Is daar iemand? onderzoekt NRC-journalist Wouter van Noort zijn obsessieve smartphonegedrag en hoe dat gedrag zijn leven, werk en relaties beïnvloedt. Hij spreekt psychologen, economen en technologen en bezoekt de machtigste techbedrijven ter wereld om erachter te komen hoe de smartphone ingrijpt in ons persoonlijke leven, maar ook steeds meer een bepalende politieke factor wordt.Een persoonlijke zoektocht naar de manier waarop de smartphone ons leven beheerst en verandert. En naar wat we kunnen doen als die veranderingen ons niet bevallen.

 

Bij deBuren gaat Van Noort in gesprek met cultuurwetenschapper Pepita Hesselberth (Universiteit Leiden) die momenteel onderzoek doet naar Disconnectiviteit in het Digitale Tijdperken Florence Pérès, trainer/coach bij Better Minds at Work en auteur van Digital Detox (Lannoo 2017). Moderator van de discussie is Jozefien Daelemans (Charlie Magazine).

 

Over de sprekers:

Pepita Hesselberth

Pepita Hesselberth is als universitair docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit Leiden en de University of Copenhagen. Haar onderzoek richt zich met name op vraagstukken omtrent de ontwikkeling van hedendaagse beeld en media cultuur, met name daar waar zij aan onze alledaagse ervaring van tijd, ruimte, gemeenschap, verbondenheid, en aanwezigheid raken. In 2015 ontving zij een prestigieuze onderzoeksbeurs van de Danish Council of Independent Research voor haar project over Disconnectiviteit in het Digitale Tijdperk.

Florence Pérès

Florence Pérès was meer dan 20 jaar actief in de wereld van het internet en digitale media bij onder meer The Reference, ONE Agency en Duval Union Consulting. In een parallel parcours verdiepte ze zich in gezondheidswetenschappen en volgde ze een opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Ze is momenteel trainer en coach bij Better Minds at Work, waar ze onder andere de training 'Digital detox' ontwikkelde, een onderwerp waarover ze in 2017 ook een boek publiceerde bij uitgeverij Lannoo.

Wouter van Noort

Wouter van Noort (1985) is journalist. Hij schrijft in NRC Handelsblad over technologie en economie en werkte eerder bij Elsevier en de NOS. Hij is één van de initiators van NRC Slim Leven, een nieuw multimediaal platform van NRC over zelfverbetering en levensvragen. Van Noort is een veelgevraagd spreker (o.a. regelmatig te zien in De Wereld Draait Door) en gastdocent aan de Universiteit Leiden.

Jozefien Daelemans (moderator)

Jozefien werkte 10 jaar als art-director in de wereld van de vrouwenbladen en besloot in 2014 zelf een magazine op te richten. Beeldvorming in de media en gendergelijkheid zijn haar stokpaardjes. Daarnaast is Jozefien gebeten door online media. Als hoofdredacteur van een online magazine, met een webdesigner als man en twee zonen die hun eigen Youtube-kanaal runnen, is ze altijd omringd door schermpjes. Maar dat hoeft niet altijd negatief te zijn.
Media
Filosofie & religie

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder:
Koop nu je tickets! €5/3 dinsdag 07 november 2017 19:30 - 21:00