Erasmusjaar

In 2011 was het 500 jaar geleden dat Erasmus zijn Lof der Zotheid schreef als een geschenk aan zijn vriend Thomas More.

In 2011 was het 500 jaar geleden dat Erasmus zijn Lof der Zotheid schreef als een geschenk aan zijn vriend Thomas More. Ontstaan vanuit een woordspelletje in het hoofd van de erudiete Erasmus (de ernstige More versus de dwaasheid van het Griekse woord moria) zou deze paradoxale lofrede door de eeuwen heen telkens verschillende betekenissen krijgen en nieuwe publieken vinden.

 

deBuren bracht een jaar ‘Zotheid en Wijsheid uit de Lage Landen’. Want hoeveel spot en bijtende ironie er ook te vinden zijn in Erasmus geschrift, het getuigt toch vooral van zijn grote wijsheid op diverse gebieden en zijn gepassioneerde inzet om de dwaalsporen van zijn tijd aan te klagen en nieuwe richtingen aan te wijzen.

 

In 2011 vormden het leven, de denkwereld en het werk van de diepreligieuze Nederlandse theoloog, humanist en filosoof de inspiratiebron voor verschillende activiteiten van deBuren. We organiseerden activiteiten over voeding en opvoeding, over kerk en staat en over de kunsten. Met de zotskap op natuurlijk!

Benieuwd naar andere evenementen over politiek & samenleving, filosofie & religie en cultuur?

Deze reeks is afgelopen, maar er vinden nog soortgelijke evenementen plaats. 

Bekijk hier de soortgelijke activiteiten