Magazine

Reeksen:
Alle reeksen
Alle reeksen
Schrijfresidentie Parijs
De erfenis van de jaren 60
Een gemiste kans
IM
VoxPop
Identiteiten
deBuren Boekt
Zin in waanzin
Buren in opstand
MO*talks
Hugo Claus
De wortels van Europa
Vers van het Mes
Literaire lunch
De Oratoren
Worstelen met God
Het Rode Oor
Korte Golf
Museumtoer
Grenskijker
Staat van de Unie
Type:
Alle types
Alle types
Videos
Teksten
Podcasts
Foto's
Scroll Stories
Oproepen
Nieuws
6 dagen geleden
Lees/luister/kijk
Kunnen Vlamingen en Nederlanders niet eens met elkaar in therapie?
Student Erien Withouck trok van Leuven naar Amsterdam om er het debat 'De toevalligheid van een volk' bij te wonen. Onderweg vroeg ze zich af wat dat eigenlijk betekent, Belg zijn. En wat een Nederlander precies zo Nederlands maakt? Identiteitsbepaling in het spoor van de tachtigjarige oorlog.
Buren in opstand
Door Erien Withouck
januari 19
Lees/luister/kijk
Kasseien en kastelen: een stadssymfonie over Gent
'In noordwestelijke richting liep ik het centrum uit, de lange smalle Phoenixstraat in. Het was er lelijk en chaotisch.'  Mari Van Moll maakte een stadssymfonie over Gent.
december 18
Lees/luister/kijk
Dag van de Literatuurkritiek 2018 | Karin Amatmoekrim
Tijdens de Dag van de Literatuurkritiek traden sprekers aan met een antwoord op de vraag hoe je literatuurkritiek kunt gebruiken om een meer diverse en inclusieve literatuur voor leerlingen te ontsluiten. Ook de Surinaams-Nederlandse schrijver Karin Amatmoekrim schreef een statement. 'In monotonie schuilt doorgaans geen schoonheid.'
Page 1 Created with Sketch.
december 18
Lees/luister/kijk
Zin in Waanzin | herbeluister het debat
Het liep storm voor het debat tussen Paul Moyaert en Damiaan Denys. Zozeer zelfs, dat niet iedereen een plaatsje in de zaal kon bemachtigen. Maar kijk, de podcast van de avond staat online en zo kunt u de heren alsnog de degens horen kruisen. 'Het genezingsmodel is niet het juiste model om over waanzin te praten.' 'Maar psychiatrie ís geneeskunde!' Luister zelf.
november 18
Lees/luister/kijk
'Ik ben mezelf in een ander'
Vier avonden lang bogen we ons in de reeks Identiteiten over het identiteitsvraagstuk. Of liefde niet de oplossing zou kunnen zijn, werd er enkele keren voorzichtig geopperd. Het liet hoogleraar cultuurfilosofie Marc Van den Bossche niet los. De vraag werd een antwoord.
Identiteiten
Door Marc Van den Bossche
november 18
Lees/luister/kijk
Dag van de Literatuurkritiek 2018: de foto's
Op 7 november verzamelden middelbareschooldocenten Nederlands in de Brakke Grond voor een nascholingsdag over literatuurkritiek en culturele diversiteit. Daarvoor nodigden deBuren en literair-kritisch platform De Reactor tal van schrijvers en literaire critici uit. Bekijk hier hoe het eraan toeging.