Joke van Leeuwen nieuwe stadsdichter van Antwerpen

Joke van Leeuwen wordt de nieuwe stadsdichter van Antwerpen. Op 31 januari 2008, Gedichtendag, zal ze benoemd worden. Ze was bij deBuren al verschillende keren te gast, en op zondag 18 november vindt hier de opname van haar Radioboek plaats.
Door deBuren op Tue 16 Jun 2009
Nieuws

Joke van Leeuwen nieuwe stadsdichter van AntwerpenDe Nederlandse schrijfster en cabaretière Joke van Leeuwen wordt de nieuwe stadsdichter van Antwerpen. Ze treedt daarmee in de voetsporen van Tom Lanoye, Ramsey Nasr en Bart Moeyaert. Op 31 januari 2008, Gedichtendag, zal Van Leeuwen officieel als stadsdichteres benoemd worden.

Aan de stadsdichter wordt gevraagd om minimum zes gedichten per jaar te schrijven over haar/zijn stad. De keuze voor Joke van Leeuwen werd als volgt gemotiveerd: "Joke van Leeuwen is een Nederlandse auteur met Vlaamse roots en woont reeds lange tijd in Antwerpen. Ze schrijft voor alle leeftijden en is thuis in verschillende disciplines: literatuur, beeldende kunst en cabaret. Ze wordt in Vlaanderen en Nederland erg gelauwerd en veel werk van haar is vertaald. Een belangrijk en gewaardeerd aspect in haar oeuvre is haar humor: fijn, verrassend, intelligent, direct en vaak gelinkt aan het taalspel. Joke van Leeuwen brengt niet alleen kwaliteit in wat ze schrijft, maar ook in de wijze waarop ze daarmee als performer aan de slag gaat. De commissie stelt trouwens met genoegen vast dat het aanbod literair talent in Antwerpen voorradig blijft."

Van Leeuwen werd in 1952 geboren in Den Haag.  Ze woont samen met haar man in Antwerpen. Ze is kinderboekenschrijfster, illustrator en cabaretière. Ze won met haar werk al heel wat prijzen. Dit jaar kreeg ze de Vlaamse poëzieprijs voor haar gedicht Andermans Hond en werd Heb je mijn zusje gezien bekroond met het Gouden Penseel. In 1997 won Van Leeuwen met Iep! de Gouden Uil.

Voor deBuren is Joke van Leeuwen geen onbekende. Ze was hier al verschillende keren te gast, en op zondag 18 november vindt hier de opname van haar Radioboek plaats.

Vertel het verder: