Kunstcollectie

Eutopia

door Filip Berte

Datum 25 juli 2013
Door
Filip Berte

In Eutopia stelt Filip Berte het concept van de Europese droom in vraag.

Eutopia is een beeldend project van de Belgische kunstenaar en architect Filip Berte. Zijn werkterrein: Europa. Hij is intuïtief op onderzoek gegaan naar de geografische, politieke, historische en culturele aspecten van Europa die hij vertaalde in de bouw van een huis met verschillende kamers. De kamers van dat Huis waren autonoom en zijn door de jaren heen zelf ook door Europa gereisd. De symbolische eindbestemming was een stuk grond in de Europese wijk in Brussel.

De wording van de Europese Unie was een hoopvol proces: particuliere belangen moesten wijken voor het ideaal van een soft power. De utopie werd werkelijkheid. Sinds enkele jaren is de EU haar aantrekkelijkheid verloren en wordt er naar een nieuw verhaal gezocht om de EU te legitimeren. Welke elementen zou dat verhaal moeten bevatten en wie zouden die moeten aandragen? Welke rol hebben ‘public intellectuals’ daarin? Kunnen we een utopie opnieuw optuigen? En kunnen alledaagse verhalen daar aan bijdragen? 

Filip Berte is kunstenaar en architect. De marge, migratie en het concept van de grens zijn kernthema’s in zijn werk. Hij raakte bekend met zijn langetermijnproject Eutopia, waarin hij Europa als politieke entiteit screende en vormgaf in een ‘huis’. Elke kamer weerspiegelde een ander facet van het continent. In 2011 won Filip Berte de Provinciale Prijs Beeldende Kunst Oost-Vlaanderen voor zijn multidisciplinaire oeuvre.

Sinds 2015 zet Filip Berte zijn kritisch-creatief onderzoek verder onder de noemer Un-Home / Moving Stones en Camera Lucida. Hiervoor focust hij specifiek op de mechanismen van inclusie en exclusie van nieuwkomers in de Westerse samenleving.