Kunstcollectie

Het Dwaallicht

door Dick Matena

Datum 16 december 2008
Door
Dick Matena

Dick Matena vertaalde Willem Elsschots Dwaallicht naar zijn stripwereld.

© Dick Matena

Bibliotheek SCHUNK* te Heerlen (NL) organiseerde in 2010 een tweedaagse manifestatie "Willem Elsschot in de 21e eeuw". In het kader van die manifestatie stelde Vlaams-Nederlands Huis deBuren tekeningen uit de stripversie van Het Dwaallicht van Dick Matena ter beschikking. De tekeningen waren te zien binnen een bijzondere tentoonstelling over het leven en werk van Elsschot.

Elsschot was een grootmeester in het beschrijven van het menselijke onvermogen. Matena zette zijn mysterieuze dwaallicht, over een zoektocht naar een vrouw waarvan het bestaan eigenlijk onzeker is, om in gelaagde sepiatinten. Naar aanleiding van de strip organiseerde deBuren ook dwaallichtwandelingen in Antwerpen.

Bekijk het volledige beelverhaal!

Alles bekijken

Literaire meesterwerken vertalen naar het stripidioom, dat is de specialiteit geworden van tekenaar Dick Matena. Nadat hij al een rijke loopbaan in de Nederlandse stripcultuur achter de rug had, ging Matena strips maken van klassieke romans. Tekenaar Matena kreeg met zijn bewerkingen veel publiciteit en maakte letterkunde populair bij nieuwe lezersgroepen. In 150 tekeningen geeft Matena het verhaal weer, waarbij hij zoals altijd de integrale originele tekst in zijn strip verwerkt. Zijn werk werd bekroond met onder meer de Bronzen Adhemar en werd naar meer dan 13 talen vertaald.