Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De Erfenis van de Tachtigjarige Oorlog | debatreeks

Op 27 oktober trappen we tijdens de Nacht van de Geschiedenis de debatreeks ‘De Erfenis van de Tachtigjarige Oorlog’ af in het Rijksmuseum.
Door deBuren op 17 okt 2018
Nieuws
Wetenschap & geschiedenis

deBuren tijdens de Nacht van de Geschiedenis 

 

Peter Vandermeersch, Jonathan Israel, Nelleke Noordervliet, Hedy d'Ancona, Geert Buelens, Stephanie Archangel en Anna Tijsseling. Het is maar een greep uit de bekende namen die het Rijksmuseum op 27 oktober vullen. Onze tip tijdens De Nacht van de Geschiedenis: het debat De Tachtigjarige oorlog door verschillende ogen waarin de Spaanse Rodríguez Pérez, Vlaming Reynbebeau en Nederlanders Pollmann en Van der Ham bekijken hoe de herinneringen aan de Tachtigjarige Oorlog in hun landen zijn gekleurd door propaganda en beeldvorming.

 

Het is het eerste debat van de reeks De Erfenis van de Tachtigjarige Oorlog die verdergaat bij De Rode Hoed. In deze reeks gaan we op Nederlands en Vlaams zelfonderzoek en schijnen we ons eigentijdse licht op centrale ideeën uit die Oorlog: nationalisme, zelfbeschikking en tolerantie. We houden elkaar een Vlaams-Nederlandse spiegel voor en bevragen de paradoxen van de geschiedenis.

Debat | De Tachtigjarige oorlog door verschillende ogen

Dit jaar is het 450 jaar gelden dat de Tachtigjarige oorlog begon en 370 jaar dat de Vrede van Munster werd getekend. Tijd voor een nieuwe blik: was het een rebellie, een opstand of een burgeroorlog? De Spaanse Rodríguez Pérez, Vlaming Reynebeau en Nederlanders Pollmann en Van der Ham bekijken hoe de herinneringen aan de Tachtigjarige Oorlog in hun landen zijn gekleurd door propaganda en beeldvorming.

 

>> TICKETS EN VOLLEDIGE PROGRAMMA 

Debat | Macht van de Tegenkracht

 

De Maagdenhuisbezetting of de anti-Zwarte Pietdemonstratie bij Dokkum in Nederland, stRaten-generaal of het burgerplatform voor de opvang van niet-erkende migranten in België. Hoe groot is de ruimte voor tegengeluid? Welke middelen hebben we om burgerlijk ongehoorzaam te zijn? En zijn we nog bereid om in actie te komen? Met Vlaamse en Nederlandse gasten praten we over democratie, autonomie en tegen de stroom in zwemmen.

 

>> TICKETS 

© Bart De Waele

Debat | De toevalligheid van een volk

‘De Nederlander bestaat niet,’ zei koningin Máxima in 2007. En het land was te klein. Ook België kent zijn identiteitscrisissen. Wie is de Vlaming, wie is de Nederlander, en wat zijn wij voor elkaar sinds de Tachtigjarige Oorlog ons scheidde?

 

Een debat met professor Bruno De Wever (historicus aan de Universiteit Gent), Lotte Jensen (hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Kiza Magendane (schrijver en beleidsondernemer). 

 

>>TICKETS 

Vertel het verder: