deBuren tijdens de Nacht van de Geschiedenis

Datum 31 juli 2018

Opstand en bezetting in het Rijksmuseum

Zinneprent op de hertog van Alva en de prins van Oranje © collectie Rijksmuseum

De Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum is als jaarlijkse historische hoogmis het hoogtepunt van de Maand van de Geschiedenis. 

Wie nog nooit in zijn eentje voor De Nachtwacht stond, kan nu zijn kans grijpen. Maar … dan mis je wel het programma dat zich in diverse zalen doorheen het museum afspeelt. Deze editie buigt zich over het thema dat heel oktober centraal staat: opstand!

 

 

Peter Vandermeersch, Jonathan Israel, Nelleke Noordervliet, Hedy d'Ancona, Geert Buelens, Stephanie Archangel en Anna Tijsseling zijn zeker van de partij.

PROGRAMMA 

450 jaar na het begin van de opstand, toont de tentoonstelling 80 jaar oorlog in tien zalen thematisch het conflict. De expo verzamelt zo’n tweehonderd artefacten uit die tijd en we vroegen onze achttien schrijfresidenten (schrijfresidentie Parijs 2018) om deze objecten te laten spreken. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis bezetten ze de expo en kunnen bezoekers naar deze gesproken geschiedenis komen luisteren.

 

Daarnaast openen we het debat over de immateriële erfenis van de oorlog met een gesprek tussen historici Judith Pollmann, Yolanda Rodríguez Pérez en Marc Reynebeau. Moderator: Sophie Derkzen.

Schrijfresidenten deBuren bezetten de Philipsvleugel 

 

ZA 27.10 | 20:30 > 00:00

 

Meer info over dit programma

De Tachtigjarige Oorlog vanuit Nederlands, Belgisch en Spaans perspectief

 

ZA 27.10 | tussen 20:00 en 00:00

 

Meer info over dit programma

 

Dit programma vormt eveneens de aftrap voor de driedelige reeks Buren in opstand. 

NAJAARSTHEMA

deBuren beleeft een roerig jaar. Nadat we dit voorjaar een kosten-batenanalyse van de jaren zestig maakten, richten we onze pijlen dit najaar op OPSTAND.

 

Ontdek alle content en programma's op de themapagina