Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Oproep Speech Battle 2018 | Laat de activist in je spreken en schrijf een vlammende speech!

Gelijke kansen nu!
Door deBuren op 5 feb 2018
Oproep
Politiek & samenleving
Speech Battle

 

DEZE SPEECH BATTLE IS AFGELOPEN

Laat de activist in je spreken en schrijf een vlammende speech! deBuren richt zich dit voorjaar op de erfenis van de jaren zestig. Naar aanleiding daarvan organiseren we samen met Black speaks Back en Beursschouwburg een zesde editie van onze Speech Battle, dit keer in het teken van de burgerrechtenbeweging toen en nu. Treed in de voetsporen van iconen als Martin Luther King of Malcolm X en doe mee aan onze schrijfwedstrijd.

De schrijfopdracht:

 

Precies vijftig jaar geleden werd Martin Luther King vermoord. In Brussel vindt een demonstratie plaats om dit te herdenken, maar ook om duidelijk te maken dat het werk van burgerrechtenactivisten als King en Malcolm X nog lang niet voltooid is.

 

De leider van het protest spreekt de menigte toe en en schetst de toekomst van de burgerrechtenbeweging terwijl zij verwijst naar grote voorbeelden uit het verleden. Schrijf haar speech.

Spelregels

 

 • De tekst, geschreven in het Nederlands, moet voorgelezen ongeveer 9 à 10 minuten duren (ca. 1000 woorden).
 • Stuur je tekst voor vrijdag 6 april 2018 09:00 naar xander@deburen.eu als een Word-bestand.
 • We vragen kandidaten donderdag 19 april alvast vrij te houden in de agenda. Op donderdag 12 april hoor je of je tekst meedingt in de Speech Battle.
 • De winnaar krijgt een beloning van €250 van deBuren. De jury geeft feedback op de speeches. De drie beste speeches worden na de Speech Battle op de site van deBuren gepubliceerd als tekst en als podcast. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

 

Finale: Speech Battle

 

De drie beste inzendingen worden door een professionele jury geselecteerd en op donderdag 19 april 2018 in het Beurskafee in de Brusselse Beursschouwburg voorgedragen door performer-stand-up comedian Soe Nsuki, die voor de gelegenheid de rol van burgerrechtenactivist op zich neemt. Het publiek kiest de beste toespraak. De winnaar ontvangt €250 van deBuren. Daarnaast krijgen de drie finalisten feedback van de jury.

 

 

Tips voor het schrijven van een goede speech

 

Volgens speechschrijver en docent Renée Broekmeulen en Nathalie Milio (speechschrijver voor de gouverneur van de provincie Antwerpen Cathy Berx) zijn dit de zeven kenmerken van een overtuigende speech:

 

 1. past bij het publiek,
 2. past bij de spreker,
 3. heeft een duidelijke boodschap,
 4. is in spreektaal in plaats van in schrijftaal,
 5. is concreet in plaats van abstract,
 6. heeft een hoorbare structuur en
 7. heeft stijl en aantrekkingskracht.

 

 

Laat je overtuigen!

 

Wil je geen speech schrijven, maar ben je benieuwd naar de resultaten en wil je bepalen wie de winnaar wordt? Reserveer een gratis ticket voor de Speech Battle op 19 april in de Beursschouwburg


De wedstrijd wordt mee aangekondigd door Creatief Schrijven, Schrijven Online en Schrijverspunt.

Organisatie: deBuren, Black speaks Back en Beursschouwburg in het kader de programmafocus op de jaren zestig en het boek De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis van Geert Buelens in het bijzonder.
Vertel het verder: