Tot iemand mij overtrekt - Dean Bowen

Datum 4 april 2018

Op vraag van deBuren en BOZAR, schreef Dean Bowen een gedicht bij een tekening van Hugo Claus. Dean droeg het gedicht voor tijdens de literaire avond 'Voor Claus, met liefde', die op 19 maart 2018 plaatsvond in BOZAR.

Nadat Hugo Claus op woensdag 12 februari 2003 in Leuven tijdens een publieksavond verward van het podium stapte, verbleef hij enkele weken in het ziekenhuis. Jan Vanriet gaf hem een boekje en een pen. Claus vulde het boekje met 109 wonderbaarlijke tekeningen, maar voegde er geen tekst aan toe.

 

deBuren en BOZAR LITERATURE vroegen vier hedendaagse dichters deze absentie te vullen. De dichters kregen de vrije hand en benutten deze vrijheid om verschillende aspecten van Claus te belichten. 

 

De korte regels van Dean Bowens naamloze gedicht imiteren vormelijk de uitgestrekte, lomp-gracieus getekende figuur terwijl in de tekst het bekende en opzwepende ‘Nu nog’ is vervangen door de verleden tijd van ‘toen ik’.

Het gedicht van Dean Bowen werd, samen met de gedichten van Marieke Lucas Rijneveld, Dominique De Groen en Paul Bogaert, gepubliceerd in het boekje 'Tot iemand mij overtrekt' dat gratis wordt verdeeld bij de tentoonstelling 'Hugo Claus, con amore'.

Het boekje met de 109 tekeningen die Claus maakte, maakt deel uit van de tentoonstelling.

De tentoonstelling loopt nog tot 27 mei 2018 in BOZAR.

© Rianne Zijderveld

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij publiceerde eerder op Samplekanon en Hard//Hoofd, in onder andere nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen, en verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bezielde voordracht. In 2015 won hij de Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie. Hij is programmacoördinator bij Stichting Perdu. In februari 2018 verscheen zijn debuutbundel Bokman.