Fitna

Datum 16 juni 2009

Er valt veel te zeggen over Fitna. Er kan natuurlijk ook gezwegen worden over Fitna. Maar opvallen zal dat gezwijg niet doen in het huidige rumoer. Aangezien het dus te laat is om te zwijgen over deze zogenaamde 'film', kan er misschien maar beter iets over worden gezegd.

Er valt veel te zeggen over Fitna.Er kan natuurlijk ook gezwegen worden over Fitna. Maar opvallen zal dat gezwijg niet doen in het huidige rumoer. Aangezien het dus te laat is om te zwijgen over deze zogenaamde 'film', kan er misschien maar beter iets over worden gezegd.Bijvoorbeeld dit:

- Dit is de best gehypete diareeks sinds An Inconvenient Truth. Als Geert Wilders nu niet wordt verkozen tot Marketeer van het Jaar heeft de jury vals gespeeld.

-  Geen enkele film kan op tegen zo'n hype. Uiteraard ook Fitna niet. Het gevolg is een vreemdsoortige anticlimax. Nauwelijks stond de film online en allerlei media rapporteerden 'Och, is het dat maar'- reacties. Wat hadden ze dan verwacht? Dat Wilders moslims met exemplaren van de Koran op het hoofd zou slaan? Dat hij zich zou overgeven aan boekverbranding en moskee-vernieling? In elk geval blijkt Wilders verbeelding minder sterk dan die van de terroristen. Dat is wellicht een geruststelling, al blijft de verbeelding van de 9/11-bedenkers ook zes jaar later nog altijd verbijsteren. Dat is dus een media-oorlog die Wilders niet kan winnen: hun beelden zijn altijd sterker.  Wat natuurlijk geen geruststelling is.

- In de aanloop naar de release van de film leek het alsof radicale moslims gewillig meestapten in Wilders' promotieplannen.  Ook de volgende dagen zullen er allicht Wilderspoppen in brand worden gestoken en Nederlandse vlaggen verbrand.  Of dat vaak zal gebeuren hangt vooral af van hoe opportuun islamistische leiders georganiseerde extra provocaties achten. Spontane volkswoede was er immers bij de Deense cartoonrellen nauwelijks. Of dacht u dat moslims de Deense vlag gewoon in huis hadden klaarliggen? Voorlopig blijft het overigens opvallend rustig. Grote Pakistaanse kranten en de website van Al Jazeera besteden vrijdagochtend meer aandacht aan Balkenendes afwijzing van de film en de weigering van de Nederlandse tv-zenders om de film te tonen dan aan Fitna zelf. Als dat zo blijft, heeft Wilders' film zijn doel absoluut niet bereikt. Hij ambieerde mensen zozeer te provoceren tot ze geweld zouden gebruiken, waardoor hij zijn punt andermaal bewezen zou achten. Maar stel nu dat moslims gewoon hun schouders zouden ophalen...

- Hoewel Wilders pretendeert een kruistocht te voeren tegen de politiek correcte media, citeert hij in zijn film doorlopend de mainstream media. Zelfs het door hem zo vaak vermaledijde Nova komt voor in zijn aftiteling. Alle feiten waar Wilders voor wil waarschuwen, zijn al tientallen misschien wel honderden keren door de media aangekaart. Waarom zou hij dan plots een heraut van het vrije woord zijn?

-  Sprekend over een cultuurstrijd en de manier waarop woorden kunnen worden ingezet: in 1915 publiceerde de veelgelezen Britse kinderboekenschrijfster Jessie Pope haar War Poems - luchtige versjes over hoe de mof zou gaar gekookt worden ("We're going to cook the 'Sossiges', to cook 'em hot and strong"). Het boek kende zo'n succes dat er al snel een tweede volgde.  Extreme moslims hebben bepaald niet het monopolie op propaganda en hate speech.- Zie ook:  de Amerikaanse predikant John Hagee. Hij werd door de Republikeins presidentskandidaat John McCain onlangs een groot spiritueel leider genoemd. Dit is wat Hagee te zeggen heeft over de godsdienst van Geert Wilders: "[Het katholicisme is] een goddeloze theologie van de haat die niemand durfde te stoppen en die duizend jaar lang alleen maar haat heeft voortgebracht."  In september 2006 noemde hij orkaan Katrina "een daad van God, om New Orleans te straffen voor hun zonden" -  hij doelde heel concreet op een "Gay Parade" die in New Orleans zou doorgaan, op de dag van de doortocht van de orkaan. Als McCain straks president van de Verenigde Staten wordt ? vindt Geert Wilders dan dat Nederland de diplomatieke betrekkingen met dat land moeten opzeggen?

Geert Buelens is schrijver, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en tot eind juli Kluge Fellow aan de Library of Congress in Washington. Hij blogt over de Amerikaanse verkiezingen op http://blogs.demorgen.be/capitolhill/