Gezamenlijke culturele hoofdstad: Frankfurt am Main

Datum 11 augustus 2016

Naar goede gewoonte presenteren we in het najaarsprogramma van deBuren een afgewogen mix van gevestigd talent en jonge makers. Literatuur, radio, podcast en debat. Het wordt een erg talig najaar, tussen Brussel en Amsterdam, van Parijs tot Frankfurt. Want die taal is wat we delen.

Dit is wat we delen. Met die slogan presenteren Vlaanderen en Nederland zich van 19 tot 23 oktober samen als gastland op de 68ste Frankfurter Buchmesse, de grootste en belangrijkste boekenbeurs ter wereld. Uiteraard zie je dit heuglijke feit ook veelvuldig weerspiegeld in het najaarsprogramma van deBuren: in literaire en filosofische programma's en via de citybooks die landen in Münster en Karlsruhe. Naar goede gewoonte presenteren we een afgewogen mix van gevestigd talent en jonge makers.

Tijdens de zomervakantie vond voor de vijfde maal onze Parijse schrijfresidentie plaats in het Huis Biermans-Lapôtre, dat we daarvoor zeer erkentelijk zijn. De belangstelling onder de kandidaat-deelnemers was dermate groot dat slechts één op de twaalf uiteindelijk geselecteerd kon worden en ook het inschrijvingsniveau lag bijzonder hoog. Dit najaar hoort u als eerste het resultaat op ‘Mais oui, Paris!'-avonden in Brussel en Amsterdam. Daarnaast participeren we in Tilburg aan het traject ‘Talent op Tilt', door achter de schermen schrijftalenten intensief te begeleiden, en met twee publieksavonden onder de noemer ‘Verse Taal'. Kansen geven aan opkomend talent blijft onze middle name.

Als één van de podcastpioniers, blijft deBuren actief op de audioscene: ‘Luister in het Duister' en het ‘Oorzaken Festival' worden een fijne samenwerking met de collega's van de Brakke Grond. Paulien Cornelisse is te gast en we reiken opnieuw de Korte Golfprijs uit voor de mooiste radio van 3 minuten.

Onze trouwe volgers zullen merken dat we minder politieke debatten vooraf programmeren. Dat komt omdat we in de toekomst wendbaarder willen inspelen op de actualiteit.

Nieuw is deBuren als ‘kennisknooppunt': de plaats waar we oplossingen zoeken voor culturele kwesties, op basis van good practices in het buurland. We houden ons dit najaar bezig met de theater- en muzieksectoren, in nauwe samenwerking met gespecialiseerde collega's en festivals.

Literatuur, radio, podcast en debat. Het wordt een erg talig najaar, tussen Brussel en Amsterdam, van Parijs tot Frankfurt. Want die taal is wat we delen. En die taal doet ons via de literatuur tot in het buitenland glanzen als culturele topbestemmingen. Lucebert zei het al: "Er is in het woord een zonnetje dat alle veertjes van de huismus kleurt".

Wim Vanseverendirecteur

 

foto Wim Vanseveren © Kristof Vadino