Reportage Schrijfresidentie 2016

'Diversiteit op en rond het podium is nog steeds de achilleshiel van de cultuursector'

Sven Gatz in gesprek met jonge schrijvers

Datum 14 juli 2016
Door
deBuren

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz ging op 9 juli 2016 in Parijs een openhartig gesprek aan met achttien jonge schrijvers. Ze wisselden de hele avond van gedachten over stedelijkheid, gelijkheid op en rond het podium, onderwijs en cultuurparticipatie, en traden in discussie over de recente subsidieronde. Het gesprek verliep achter gesloten deuren, maar deBuren sprak na afloop van de avond met de minister. 'Hoe gaat u ervoor zorgen dat jonge kunstenaars beschermd en correct betaald worden?' 'Wat zijn uw idealen?' 'Wat begrijpt u onder 'creatieve industrie'?' 'Diversiteit op en rond het podium is nog steeds de achilleshiel van de cultuursector. Gaat u daarin ingrijpen?' De schrijvers hadden vele vragen voor de minister.

Jonge makers, grote kansen

Al vijf jaar lang stuurt Vlaams-Nederlands Huis deBuren jonge schrijftalenten voor twee weken naar Parijs. De deelnemers werken er aan twee teksten, wisselen ideeën uit en praten met gerenommeerde schrijvers, uitgevers en politici over het schrijverschap en hun zoektocht naar hun weg in het literaire veld. Sinds dit jaar spitten ze ook samen met Willem Bongers-Dek, programmator literatuur bij deBuren en adjuct-directeur, hun teksten uit.

De schrijfresidentie werpt zonder twijfel vruchten af: Frederik Willem Daem en Jozefien Van Beek kwamen er op het idee een tijdschrift op te richten: Oogst, een tentoonstelling op papier. Marieke Rijneveld, die dit jaar de C. Buddingh'-prijs voor het beste debuut in de wacht sleepte, nam in Kalfsvlies zeven gedichten op die ze in Parijs schreef. Maud Vanhauwaert legde tijdens de residentie in 2012 de basis voor haar bekroonde bundel Wij zijn evenwijding. Afgelopen cultuurseizoen alleen al deden nog meer oud-Parijsgangers straffe dingen.

Het gesprek zelf verliep achter gesloten deuren, maar deBuren sprak na afloop van de avond met de minister. Een sfeerbeeld.

© Vlaanderen.be

Sven Gatz (1967) is een Belgisch politicus voor Open Vld. Hij staat bekend als links-liberaal politicus. Zijn politieke visie en actiepunten als parlementslid spitsten zich toe op stedenbeleid, inburgering en migratie, onderwijs, cultuur, Brussel en staatshervorming. In 2014 werd hij Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel onder de regering-Bourgeois.

Meer over de schrijfresidentie?

Ontdek wie mee ging naar Parijs, lees al hun bijdragen en kom te weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat via de reportages.

Alles bekijken