citybooks Antwerpen: een voorproefje | Zoeken naar de Schelde

Datum 8 februari 2016

'‘Daar is de rivier', zegt zij. / Ze wijst de weg aan op de kaart en zet / bij een dikke blauwe lijn / een kruisje. [...] Ik vind water, drijvende lijken, lege flessen, scheepswrakken, / maar geen rivier.' Rodaan Al Galidi schreef voor citybooks een scherp stadsportret van Antwerpen.

deBuren stuurt gerenommeerde schrijvers en kunstenaars de wereld rond. Hun opdracht: maak een stadsportret. Het resultaat? citybooks: kortverhalen, gedichten, essays en fotoreportages van Utrecht tot Jakarta! Deze winter hield de karavaan halt in Antwerpen met schrijvers Michael Bijnens, Rebekka de Wit, Ghayath Almadhoun, Frederik Willem Daem en fotograaf Garry Loughlin. Binnenkort te lezen en te beluisteren via www.citybooks.eu!

Een voorproefje uit het citybook van Rodaan Al Galidi!

© Garry Loughlin | Bekijk de volledige fotoreeks die de fotograaf maakte voor citybooks Antwerpen

Zoeken naar de Schelde

‘Daar is de rivier', zegt zij.Ze wijst de weg aan op de kaart en zetbij een dikke blauwe lijn een kruisje.Daar aangekomen vind ik de oever,ik zoek verder en vind de andere oever.Ik vind water, drijvende lijken, lege flessen, scheepswrakken,maar geen rivier.

Wellicht komt de Schelde hierslechts op landkaarten langs.Of misschien begrijp ik de betekenis van het woord rivier niet meer.Nee, ik begrijp wel het woord rivier, en ik begrijp ookhet woord daar, maar ik moet het woord arriveren begrijpenof het arriveren zelf.

Nee, dat zal niet gebeuren,want alles waarvan ik een woord maak,raak ik kwijt in de werkelijkheid.

Verdwaal ik weer,dan vraag ik waar de zee is,dat zal mij leiden naar het rustige verval van mijn moreeldat ik rivier noem.

Rodaan Al GalidiUit: Antwerpen in November, een cyclus die de dichter schreef voor citybooks Antwerpen in opdracht van deBuren.Lees de volledige cyclus op www.citybooks.eu

 

Benieuwd naar meer?

Op 14 februari 2016 brengen de auteurs speciaal voor het BesteBuren Liefdesweekend in deSingel hun stadsportret voor het voetlicht en gaan ze in gesprek met Willem-Bongers Dek (deBuren). Wees erbij!

  Reserveer een zitje voor de presentatie van citybooks Antwerpen op 14 februari 2016 in deSingel.