Copyrette

Datum 14 oktober 2015

Welke schrijvers van nu worden over honderd jaar nog gelezen? We vroegen het aan tien grote schrijvers. De gouden leestip van Annelies Veberke? Menno Wigman! Speciaal voor de gelegenheid schreef ze hem een gedicht: 'Geef Wigman wat hem toekomt, stuur applaus/van toen naar nu naar straks, van gek naar cel.' Een voorproefje van Het beste boek.

Welke schrijvers van nu worden over honderd jaar nog gelezen? We vroegen het aan tien grote schrijvers. De gouden leestip van Annelies Veberke? Menno Wigman! Speciaal voor de gelegenheid schreef ze hem een gedicht: 'Geef Wigman wat hem toekomt, stuur applaus / van toen naar nu naar straks, van gek naar cel.'

(foto: Rob Overmeer)

De toekomst is voor wie wat al bestondmet nieuw sleet rijmt en levend maakt wat stillangs restvolk, bloedbaan, blinde branie tikt.

Geef Wigman wat hem toekomt, stuur applausvan toen naar nu naar straks, van gek naar cel.Zijn leven is door poëzie verpest.

Nog meer: de elegantie van zijn zeer,de droefenis van copyrettes dus,het meesterschap, de grap van ach de kunst.

Zijn trucs, zijn boemerang, zijn signatuur,hij somt ze op, en dan dat licht, zijn dagvan vlinders, schilderijen achter glas.

De achtergrond, dat kan: tien jaar of niet,ik zie mijn Smiths, mijn voeten zwaar en zwart,mijn grijns op die ontvluchte nieuwjaarnacht.

Straks ligt hij daar, en wordt zijn haar gekamd,en heb ik niet gezegd wat hij al wist(Zuid-Afrika en P's gemeentekist).

Annelies Verbeke over Menno Wigman

 

Een voorproefje van Het beste boek, een avond waarin Saskia de Coster, Annelies Verbeke, Katrijn Van Bouwel, Rodaan Al Galidi en Frederik Willem Daem over hun lievelingsboek vertellen. De crème de la crème onder het leesvoer! En meteen ook de start van een grootscheepse campagne met Radio 1, Knack, de KANTL en deBuren. Meer info

(Foto Annelies Verbeke: Keke Keukelaar)