Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

deBuren feliciteert Joke van Leeuwen met de AKO Literatuurprijs

Precies een jaar geleden vierde deBuren de zestigste verjaardag van Joke van Leeuwen in het Vlaams Parlement, vandaag mogen we haar opnieuw van harte feliciteren. Gisteravond ontving de Antwerpse Nederlandse de AKO Literatuurprijs uit handen van juryvoorzitter Patrick Janssens. Aan de prijs is bedrag van 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters verbonden.
Door deBuren op 30 okt 2013
Tekst

Precies een jaar geleden vierde deBuren de 60ste verjaardag van Joke van Leeuwen in het Vlaams Parlement, vandaag mogen we haar opnieuw feliciteren. Gisteravond ontving de Antwerpse Nederlandse de AKO Literatuurprijs uit handen van juryvoorzitter Patrick Janssens. Aan de prijs is bedrag van 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters verbonden.

Joke van Leeuwen kreeg de prijs voor Feest van het begin, een roman over de Franse revolutie waarin de verboden vriendschap tussen twee vrouwen centraal staat. Volgens de jury stelt 'het winnende boek (...) universele vragen over schoonheid en waarheid', 'deze auteur schrijft als een meesterlijk pianist die de toetsen lichtjes beroert'.

Zoals de traditie het kennelijk verlangt vonden de kranten aan weerszijden van de Vlaams-Nederlandse grens het ook dit jaar weer nodig te vermelden hoeveel Vlamingen respectievelijk Nederlanders op de nominatielijst voorkwamen. Van Leeuwen stoort zich hier mateloos aan, zoals ze in haar dankwoord liet weten. 'Het valt me op dat de kranten altijd precies vermelden hoeveel genomineerden er uit Vlaanderen en hoeveel uit Nederland komen', aldus Van Leeuwen, 'dat wérkt niet bij mij. Ik vertegenwoordig heel dat stuk Nederlandstalig gebied aan deze kant van de oceaan, dus hou daar maar even mee op.'

De veelzijdige Joke van Leeuwen schrijft proza voor volwassen en kinderen, is daarnaast dichter en illustrator en schreef ook voor theater. Voor haar oeuvre ontving ze diverse prijzen, waaronder vorig jaar nog de Constantijn Huijgensprijs en eerder o.a. Gouden en Zilveren Griffels voor haar kinderboeken en C. Buddingh'-prijs voor haar dichtbundel Laatste lezers (1994).

De vijf andere genomineerde boeken waren De Boerenoorlog van Martin Bossenbroek, De Vergelding van Jan Brokken, La Superba van Ilja Leonard Pfeiffer, Hoe ik een beroemde Nederlander werd van Wouter Godijn en De dode arm van Allard Schröder.

Joke van Leeuwen reikt Liegend Konijn Debuutprijs uit
Op woensdagavond 13 december reikt Joke van Leeuwen de Liegend Konijn Debuutprijs 2013 uit aan Bernke Klein Zandvoort tijdens een feestelijke avond. Hef samen met ons het glas op Bernke, Joke en het Konijn!

Meer Joke van Leeuwen bij deBuren

>>> Luister hier naar De vork als mens (Radioboek)
>>> Luister hier naar Een vlieg met een beetje verstand (Radioboek voor kinderen)
>>> Luister hier naar de podcast van 'Iep, iep oera! Joke van Leeuwen is 60'

Bekijk hier een samenvatting van het programma in de Literaire Loketten (10 oktober 2012):

Vertel het verder: