[ ] geschikt - [ ] ongeschikt

Datum 24 september 2013

Frank Keizer (1987) is dichter, vertaler, redacteur en criticus. Zijn chapbook 'Dear world, fuck off, ik ga golfen' verscheen in 2012. Hij treedt deze week op tijdens Vers van het Mes (een programmareeks voor nog niet gedebuteerde dichters) en neemt namens deBuren deel aan Transpoesie 2013. In het gedicht dat hij schreef voor de bundel 'Goede Raad' reageert hij op een criticus die hem zelf goede raad heeft gegeven.

Naar aanleiding van de heropening van deBuren vroegen wij jonge denkers, makers en doeners om goede raad. In het gedicht '[ ] geschikt - [ ] ongeschikt' dat hij schreef voor de bundel Goede Raad reageert Frank Keizer op een criticus die hem zelf goede raad heeft gegeven.

[ ] geschikt - [ ] ongeschikt

Ik zit zonder functie. Zie overal onmogelijkheden.Bereken van alles het falen,onthoud mij van affiniteitof kwalificatie,      wacht niet tot het beter wordt. Al zou ik volgens een criticuszeker niet onsympathiek zijn,alleen wat onsubtielmeer X moeten lezen en minder Y

en dat terwijl ik niets anders doedan het vormgeven van problemenme afvraagof wat ik vervaardig wel een sociaal gebod volgt

of alleen per ongeluk iets affirmeert, tegen mijn wilverzeil ik in uniformiteit,elitarisme, vergoelijkt geweld, retoriek     Ik hou van je, Nederland, ook al wil je      onbehouwen vooruit en wil ik dat niet. Je conflicten zijn niet die van mij,je gestoffeerde revoluties zijn niet van mij.Waarheid is de absolute negatie van alle bestaande maatschappelijke verhoudingen.

Soms heb ik het idee dat ik, categorisch en restloosop een van de beschikbare posities pas[ ] geschikt – [ ] ongeschiktdichter als producent, managerals vernieuwer. Gevaarvolle verbintenissenvan staat en markt.

De dood van het materialisme bracht me nietsdan schimmig idealismede geschiedenis van vooruitgangmeer wanverhoudingen.      Ik leef, geloof ikin het niet willenvan dit ondergaan.Niets om te herverdelen.

Dit is van alle tijden die ik kende best geconserveerde: de opgewektheid ervan is ondraaglijken schuift met bevroren glimlachverantwoordelijkheid af.Je moet absoluut modern zijn.      Door de bijlagen leer ik hoeik bezitloos gelukkig wordsolitair en solidairpijnvrij kan blijvenverzoenen.

De avant-garde der deugdzamen rukt op. Ik trek me terugom lusteloos en laatmodernin een versoberde centerfoldte poseren.

 

 

Frank Keizer (1987) is dichter, vertaler, redacteur en criticus. Zijn chapbook Dear world, fuck off, ik ga golfen verscheen in 2012. Hij trad op tijdens de eerste internationale editie van Vers van het Mes (een programmareeks voor nog niet gedebuteerde dichters) en neemt namens deBuren deel aan Transpoesie 2013.