Superflemish! Christiaan Weijts lost schot voor de boeg

Datum 8 april 2013

'Vergeleken met hun noorderburen lijken Vlaamse architecten over een speelsheid te beschikken die juist getuigt van een gedegener opleidings- en kennisniveau. Juist door hun inzicht in de klassieke bouwkunst en grondige materiaal- en constructiekennis zijn de Vlamingen in staat met die regels te spélen, zonder ermee te breken. Ze schenden zonder te schaden.' Aldus schrijver Christiaan Weijts (Euforie) die dinsdagavond 9 april in gesprek gaat met Christoph Grafe (VAi), Klaske Havik (TU Delft), Roel Griffioen (VU, Kunstlicht) en Gideon Boie (BAVO) over de vraag: is Vlaanderen het architectonische walhalla geworden voor Nederlanders?

Vergeleken met hun noorderburen lijken Vlaamse architecten over een speelsheid te beschikken die juist getuigt van een gedegener opleidings- en kennisniveau. Juist door hun inzicht in de klassieke bouwkunst en grondige materiaal- en constructiekennis zijn de Vlamingen in staat met die regels te spélen, zonder ermee te breken. Ze schenden zonder te schaden. In Nederland wil dat nog wel eens omgekeerd werken, daar krijgen de wildste architectendromen vorm onder het mom van speelsheid en vernieuwing, maar ze missen het contact met de omgeving en met de geschiedenis van hun vak en baren losgezongen gedrochten.Nu ook in Nederland veel gemeenten van welstandscommissies af willen, en particulieren in de rij staan om eigen kavels op te kopen, zou het kunnen dat we daar meer op België gaan lijken. Sommigen gebruiken dat zelfs als argument tegen die nieuwste ontwikkeling. Belgische toestanden! Lintbebouwing, lelijkheid en verrommeling.Dit jaarboek laat zien dat die vrees inmiddels ongegrond is. Aldus schrijver Christiaan Weijts (Euforie) die dinsdagavond 9 april in gesprek gaat met verschillende architecten over de vraag: is Vlaanderen het architectonische walhalla geworden voor Nederlanders? Weijts publiceerde vorig jaar de alom bejubelde roman Euforie waarvoor hij de BNG Literatuurprijs won en waarmee hij genomineerd is voor de Libris Literatuurprijs.Dankzij een terroristische aanslag op een zomerochtend in Den Haag komt architect Johannes Vermeer (vermeend nazaat van) in beeld voor een prestigieus project: het ontwerp voor de herinrichting van het door de aanslag verwoeste terrein. Een opdracht met grote gevolgen op persoonlijk en professioneel vak. Euforie gaat over een generatie die in de jaren negentig opgroeide in de explosieve bloei van technologie, welvaart, vliegreizen, party’s, globalisering, en die nu op grenzen stuit.

Het uitgebreide onderzoek dat Weijts voor de roman verrichtte, maakt hem bij uitstek geschikt om een blik te werpen op de architectuur in Vlaanderen. deBuren en het VAi vroegen hem: is het in de architectuur, na het jarenlange succes van Superdutch, tijd voor Superflemish? Als inspiratiebron geldt het Architectuurboek Vlaanderen. Onder leiding van Christoph Grafe (VAi) gaat Weijts op dinsdagavond 9 april in gesprek met Klaske Havik (TU Delft), Roel Griffioen (VU, Kunstlicht) en Gideon Boie (BAVO).