Schoonheid, wijsheid en traagheid: het najaar van deBuren

Datum 8 augustus 2012

Het nieuwe najaarsprogramma van deBuren staat online! Binnenkort vindt u de seizoensbrochure in uw brievenbus of kunt u ze ophalen in bibliotheken en culturele centra in Vlaanderen en Brussel. Blijf op de hoogte van onze activiteiten door de wekelijkse nieuwsbrief te ontvangen of hier de pdf van de brochure te downloaden. Reserveer alvast voor onze debatten en lezingen!

Het nieuwe najaarsprogramma van deBuren staat online! Binnenkort vindt u de seizoensbrochure in uw brievenbus of kunt u ze ophalen in bibliotheken en culturele centra in Vlaanderen en Brussel. Blijf op de hoogte van onze activiteiten door de wekelijkse nieuwsbrief te ontvangen of hier de pdf van de brochure te downloaden. Reserveer alvast voor onze debatten en lezingen! Hieronder vindt u het voorwoord van Dorian van der Brempt, directeur van deBuren, zoals dat in de seizoensbrochure te lezen is.

 

Beste buren, trage vrienden,

Wijsheid en Schoonheid zoeken wij en gezonde nieuwsgierigheid is de aanleiding. Deze herfst voegen wij daar traagheid aan toe. deBuren stelt u voor om pasgeborenen een brief te schrijven. Een trage brief die pas over 18 jaar geopend wordt. Brieven van nu aan straks om juister te onthouden, minder te vergeten.In het verlengde hiervan zullen wij ons steeds meer richten op jongeren. Vijftien jonge schrijvers schreven deze zomer vanuit Parijs over de stad, de grootstad. Met hard/hoofd houden wij in Amsterdam de vinger aan de pols van de ondervragende generatie. Cees Nooteboom schrijft in Venetië zijn citybook want ook dialoog tussen generaties wordt steeds noodzakelijker.Vlaanderen en Nederland gaan naar de stembus. Wij voeren het actualiteitsdebat niet, maar trachten de kiezer vooraf breed te informeren en achteraf goed te begrijpen. Wordt Europa de scheidsrechter tussen private lusten en publieke lasten? We debatteren met Philip Heylen en Ernst Veen over het Antwerpse MAS en het Hermitage Museum in Amsterdam.Europa is zoveel meer dan de euro maar in het oude continent wordt meer dan ooit geteld, gerekend en berekend. Terwijl in Mexico verkiezingen over veiligheid en integriteit van personen gaan, maken Nederlanders en Vlamingen zich zorgen over hun koopkracht. Op 2 oktober tonen wij de foto’s uit Mexico van Teun Voeten in Villanella, Antwerpen.We reizen ook terug naar Boontijd. Met de bus bezoeken we onder andere Maastricht, Rotterdam en Amsterdam om net als Boon Nederland te ondervragen en beter te begrijpen. Dit alles onder leiding van Kris Humbeeck, de genereuze kenner die zijn kennis deelt.Tijdens het Theaterfestival in Antwerpen bieden wij u eind augustus vooral accenten uit Nederland aan. Samen met de Brakke Grond en het Concertgebouworkest van Amsterdam presenteren wij jong Vlaams theatertalent aan Nederland in december. Blijf ons volgen op www.deburen.eu. Wij willen u verrassen maar ook  uw blik vertragen om uw mening te nuanceren.Dorian van der BremptDirecteur deBuren