3 x Tom Lanoye + vrienden

Datum 27 maart 2012

Boekenzondag 18 maart stond in het teken van Tom Lanoye, zijn goede buren en zijn verre vrienden. We kijken met plezier terug op de treinreis van Antwerpen naar Amsterdam, de vriendenavond in De Brakke Grond, de mooie voordrachten en de interessante gesprekken. Na de Boekenweek, maar nog middenin de Literaire Lente, bieden we u graag drie unieke video’s aan. Een fijne terugblik, een heus tijdsdocument en de kans om de literaire vriendschap nog eens te vieren.

Boekenzondag 18 maart stond in het teken van Tom Lanoye, zijn goede buren en zijn verre vrienden. We kijken met plezier terug op de treinreis van Antwerpen naar Amsterdam, de vriendenavond in De Brakke Grond, de mooie voordrachten en de interessante gesprekken. Na de Boekenweek, maar nog middenin de Literaire Lente, bieden we u graag drie unieke video’s aan. Een fijne terugblik, een heus tijdsdocument en de kans om de literaire vriendschap nog eens te vieren.In de video hieronder ziet u het afscheid vanaf Antwerpen (met schepen Philip Heylen) en de treinreis naar Amsterdam: van A tot A! Inclusief Tom Lanoye die serieus vertelt over Heldere hemel maar ook de intercommicrofoon in de trein grijpt en hem ternauwernood teruggeeft. En natuurlijk het dappere voorleeswerk van twaalf jonge acteurs van d e t h e a t e r m a k e r die de treinreizigers trakteerden op gewenste literaire intimiteit.

Tom Lanoye over zijn Boekenweekgeschenk 'Heldere hemel' from deBuren on Vimeo.Hieronder kunt u de avond ‘Van Goede Buren en Verre Vrienden’ in De Brakke Grond herbeleven: Tom Lanoye als gastheer en Hanneke Groenteman als gastvrouw met de vrienden Connie Palmen, Gerrit Komrij, Erwin Mortier, Vic van de Reijt, Chris Nietvelt, Saskia de Coster, Guy Cassiers, Jan Decleir en Nico Dijkshoorn. Op veler verzoek hierbij ook de videoclips die aan het begin van het eerste en tweede deel werden vertoond: I FINK YOU FREEKY van Die Antwoort en CONTROL van Spoek Mathambo.

Van Goede Buren en Verre Vrienden: een avond met Tom Lanoye in de Brakke Grond from deBuren on Vimeo.En hier nog een extra traktatie. Jan Decleir draagt een 'deleted scene' uit Ten Oorlog van Tom Lanoye voor. In deze zangerige liefdesmonoloog, die gebaseerd is op de sonnetten van William Shakespaere, spreekt het extravagante personage Falstaff. Deze monoloog is nooit opgevoerd en, zoals Hanneke Groenteman terecht opmerkt, 'al helemaal niet door Jan Decleir'!

Jan Decleir leest 'Falstaff' uit 'Ten Oorlog' van Tom Lanoye from deBuren on Vimeo.‘Tom Lanoye van A tot A’ en ‘Van Goede Buren en Verre Vrienden’ zijn producties van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in samenwerking met CPNB, Boek.be, NS Hispeed, d e t h e a t e r m a k e r, De Brakke Grond en Antwerpen Boekenstad in het kader van de Boekenweek en de Literaire Lente 2012. Camerawerk door Stephane Kaas en Emmie Kollau.