Nieuws & Opinie

Bij deBuren kruisen boeiende gasten de degens om een inspirerende bijdrage te leveren aan het publieke debat, hetzij op cultureel, wetenschappelijk of politiek vlak. Naast het opzetten van lezingen, debatten en tentoonstellingen stimuleren we ook het virtuele debat via columns van diverse auteurs.

Reageer
Wij moedigen u van harte aan om kritisch te reflecteren en te reageren op de columns die de door ons uitgenodigde auteurs hier plaatsen. Maar dan wel met open vizier: onder eigen naam of onder een bij de webredactie van deBuren bekend pseudoniem. deBuren behoudt zich immer het recht om bijdragen te verwijderen die ons inziens niet stroken met het bevorderen van een open en eerlijk debat.


Stroperij: de sluipende vernietiging van ons eigen leefmilieu

Column

Geschreven door Koen Stuyck op 19 september 2014

Koen Stuyck (WWF) schreef speciaal voor MO* en onze debatavond Stop de Stroperij een opiniestuk over de dreigende ondergang van iconische dieren als de bosolifant en de neushoorn. Het hardnekkige bijgeloof dat neushoornpoeder je van kanker of impotentie kan genezen maakt dat zelfs hoorns in musea niet meer veilig zijn, om over de toename van het aantal gestroopte dieren nog maar te zwijgen. De rol van Europa kan in dit verhaal niet worden onderschat, omdat de EU een belangrijke bestemming en doorvoerhaven is van gestroopte planten en dieren. Lees verder en discussieer maandag 22 september mee tijdens het debat Stop de Stroperij.

Wie wordt de nieuwe directeur van deBuren?

Nieuws

Geschreven door Dorian van der Brempt op 17 september 2014

Eind augustus 2015 verlaat ik deBuren. Graag maak ik plaats voor mijn m/v opvolger. De volgende generatie zal zonder twijfel slimmer, sterker en beter worden dan de vorige. Als je graag creatief en artistiek actief wil zijn vanuit een prachtig huis in de boeiendste stad van het land, een huis met een jonge geschiedenis maar een grote toekomst, lees dan aandachtig het bericht in bijlage. deBuren is een plaats om GRAAG te werken aan een steeds sterker Vlaams-Nederlands project voor Europa. Ik zie je antwoord tegemoet. Hartelijke groet, Dorian.

1 oktober: deadline projectvoorstellen BesteBuren

Nieuws

Geschreven door deBuren op 16 september 2014

Je wil een Vlaams-Nederlandse cultuurproject organiseren in het kader van BesteBuren, het feestjaar van de Lage Landen? Dan heb je nog twee weken de tijd om een projectvoorstel (voor fase 1) in te dienen dat in aanmerking kan komen voor een bijdrage uit het fonds.

WIN TICKETS voor Art The Hague en Maand van de Geschiedenis

Nieuws

Geschreven door deBuren op 16 september 2014

Van 1 tot 5 oktober loopt Art The Hague, de kunstbeurs met een scherpe focus op hedendaagse kunst in de Fokker Terminal in Den Haag. Oktober is ook de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Het openingsfestival op 1 oktober, in het idyllische Huis Doorn, ziet er veelbelovend uit. Mail voor tickets voor twee personen naar info@deburen.eu.

Love Song

Nieuws

Geschreven door deBuren op 16 september 2014

TIME CANVAS is verliefd! Dit unieke festival laat op zaterdag 20 en zondag 21 september in het Antwerpse M HKA een geluidsinstallatie horen met liefdesliedjes, opgenomen op voice buttons, en gezongen door internationale artiesten uit verschillende kunstdisciplines. Met verrassings-live-performances!

Groot Oefendictee Der Nederlandse Taal

Nieuws

Geschreven door deBuren op 16 september 2014

Dit jaar viert Het Groot Dictee der Nederlandse Taal haar 25ste verjaardag. Ter voorbereiding op deze zilveren editie organiseren deBuren, KU Leuven en HUB op donderdag 13 november een Oefendictee. Dirk Bosmans, winnaar van Het Groot Dictee 2013, schrijft het Dictee en Maud Vanhauwaert, winnaar bij de prominenten in 2013, presenteert het. U kunt deelnemen in twee categorieën: als liefhebber en als specialist. Wilt u zich alvast een keer meten met de competitie en opwarmen voor het Groot Dictee? Doe dan mee!

Om van te smullen: Joke van Leeuwen en de 'Brief van Maandag' | Podcast in de kijker

Nieuws

Geschreven door deBuren op 15 september 2014

Om van te smullen! Omdat Joke van Leeuwen dit najaar twee keer onze gast is, bewerkten we een van haar vroegere voorleessessies tot een heerlijke podcast van 9 minuten: Beluister Brief van Maandag aan de koning van Mooi Klein Eiland en reserveer alvast uw plaats voor literaire ontmoetingen met Joke van Leeuwen op 9 oktober in de Nederlandse ambassade in Brussel en/of voor 21 december in Vrijstaat O. in Oostende.

Saskia Pieterse, de buikspreekster van de lezer

Column

Geschreven door Carel Peeters op 9 september 2014

In aanloop naar de debatavond Uitwegen waarop literair tijdschrift nY zich afvraagt wat goede literatuur is en wie dat bepaalt, vlamt de discussie tussen Carel Peeters en Saskia Pieterse alvast op. Pieterse schreef over 'De emancipatie van de lezer', Peeters reageerde met 'Waarom jij, lezer, echt geen lege huls bent' waarop Pieterse haar 'Open brief' schreef. Vandaag de tripliek van Peeters.

Open brief aan Carel Peeters

Column

Geschreven door Saskia Pieterse op 9 september 2014

Carel Peeters schreef in Vrij Nederland het artikel 'Waarom jij, lezer, echt geen lege huls bent'. Hij bespreekt daarin 'Uitwegen', het nieuwe nummer van literair tijdschrift nY waarrond deBuren een debatavond organiseert. Hij richt zijn pijlen vooral op Saskia Pieterse die volgens hem de taal van het 'politbureau' hanteert. Pieterse reageert. Discussieert u mee? Onder de reageerders op dit artikel verloten we vijf exemplaren van nY.

Mais oui, Paris! Talentvolle schrijvers over de Franse hoofdstad

Nieuws

Geschreven door deBuren op 9 september 2014

Dansen bij de Moulin Rouge, een nachtelijke fietstocht, geluiden uit het Musée des Lettres et des Manuscripts, een graphic poem, Afrikaanse ontmoetingen, muzikale intermezzo's, een goed glas wijn én quiche lorraine. Twintig jonge schrijvers lieten zich afgelopen zomer inspireren door de grootstad. Op 27 september delen ze in primeur hun ervaringen en inzichten met het publiek. Een avond vol verrassingen!

Archief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg onze RSS feeds of abonneer je op onze seizoensbrochure.