Nieuws & Opinie

Bij deBuren kruisen boeiende gasten de degens om een inspirerende bijdrage te leveren aan het publieke debat, hetzij op cultureel, wetenschappelijk of politiek vlak. Naast het opzetten van lezingen, debatten en tentoonstellingen stimuleren we ook het virtuele debat via columns van diverse auteurs.

Reageer
Wij moedigen u van harte aan om kritisch te reflecteren en te reageren op de columns die de door ons uitgenodigde auteurs hier plaatsen. Maar dan wel met open vizier: onder eigen naam of onder een bij de webredactie van deBuren bekend pseudoniem. deBuren behoudt zich immer het recht om bijdragen te verwijderen die ons inziens niet stroken met het bevorderen van een open en eerlijk debat.


de Brakke Grond & deBuren gooien de grenzen open

Nieuws

Geschreven door deBuren op 30 september 2014

Beginnende theatermakers gooien graag hun trossen uit in Nederland én in Vlaanderen. Soms hebben zij in het noorder- dan wel zuiderbuurland gestudeerd of vormen ze een Nederlands-Vlaams collectief. Binnen het project Grensverkeer ondersteunt de Brakke Grond, samen met deBuren, d e t h e a t e r m a k e r en Workspacebrussels, jonge podiumkunstenaars die met één been in Nederland en met één been in Vlaanderen staan. Dit najaar gaan de voorstellingen van Maarten Westra Hoekzema, Tom Struyf, BOG. en Michael Bijnens in première en/of op tournee.

Café de Paris - Toerist zoekt onbeleefde ober

Parijs | De Grootstad

Geschreven door Yannick Dekeukelaere op 30 september 2014

Yannick Dekeukelaere © Marianne HommersomYannick Dekeukelaere nam in de zomer van 2014 deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Hij doet verslag van zijn naarstige pogingen de archetypische – onbeleefde – Parijse ober te vinden, een must voor de échte Parijservaring. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan: 'Beleefde obers bezorgen me de ene teleurstelling na de andere'.

Transpoesie 2014 van start

Nieuws

Geschreven door deBuren op 30 september 2014

Ook dit najaar maakt Transpoesie je reis met het openbaar vervoer in Brussel tot een poëtische ervaring. 30 gedichten uit evenveel, vooral Europese landen zijn in originele versie en in het Frans en Nederlands op affiches in stations, bussen, trams en metrostellen verspreid. Van Erik Lindner is een van de gedichten van citybooks Charleroi opgenomen. Op de foto poseert Lindner naast zijn gedicht in het Frans en Nederlands. De gedichten zijn nog tot 24 oktober te lezen in Galerie Anspach en op flyers die u overal in het Brussels openbaar vervoer tegenkomt.

Maakt literatuur je een beter mens?

Nieuws

Geschreven door deBuren op 29 september 2014

Het themanummer Uitwegen van literair tijdschrift nY blijft debatten losmaken. Na de polemiek tussen Saskia Pieterse en Carel Peeters en het debat bij deBuren, vragen onze collega's van Perdu in Amsterdam zich nu ook af: maakt literatuur je een beter mens? Wilt u helemaal mee zijn? Lees dan de teksten en beluister de podcast van de avond met Maarten van der Graaff, Frank Vande Veire, Kila van der Starre en Matthijs de Ridder!

1 oktober: deadline projectvoorstellen BesteBuren

Nieuws

Geschreven door deBuren op 29 september 2014

Je wil een Vlaams-Nederlandse cultuurproject organiseren in het kader van BesteBuren, het feestjaar van de Lage Landen? Dan heb je nog twee weken de tijd om een projectvoorstel (voor fase 1) in te dienen dat in aanmerking kan komen voor een bijdrage uit het fonds.

VIDEO | Meertalig onderwijs als wapen tegen ongelijkheid

Nieuws

Geschreven door deBuren op 23 september 2014

Op de eerste MO* talk @deBuren kwamen Mieke Van Hecke en Orhan Agirdag aan het woord over het thema ongelijkheid en onderwijs. Dit lag in lijn met de rode draad van het herfstnummer van MO*: leren. De korte video's van beide sprekers bekijkt u hier.

Gids door de geschiedenis

Nieuws

Geschreven door deBuren op 22 september 2014

Eind september verschijnt er een speciale Maand van de Geschiedenis bijlage in de vpro gids. De vpro is één van de mediapartners van het evenement en besteedt extra aandacht aan een aantal van de geplande activiteiten. Daarnaast wordt het thema 'Vriend & Vijand' verder uitgediept. Deelnemen? Meld je aan voor het Openingsfestival op 1 oktober in Huis Doorn en/of voor De Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Lees meer en koop je kaarten of win tickets via deBuren.

Stroperij: de sluipende vernietiging van ons eigen leefmilieu

Column

Geschreven door Koen Stuyck op 19 september 2014

Koen Stuyck (WWF) schreef speciaal voor MO* en onze debatavond Stop de Stroperij een opiniestuk over de dreigende ondergang van iconische dieren als de bosolifant en de neushoorn. Het hardnekkige bijgeloof dat neushoornpoeder je van kanker of impotentie kan genezen maakt dat zelfs hoorns in musea niet meer veilig zijn, om over de toename van het aantal gestroopte dieren nog maar te zwijgen. De rol van Europa kan in dit verhaal niet worden onderschat, omdat de EU een belangrijke bestemming en doorvoerhaven is van gestroopte planten en dieren. Lees verder en discussieer maandag 22 september mee tijdens het debat Stop de Stroperij.

WIN TICKETS voor Art The Hague en Maand van de Geschiedenis

Nieuws

Geschreven door deBuren op 16 september 2014

Van 1 tot 5 oktober loopt Art The Hague, de kunstbeurs met een scherpe focus op hedendaagse kunst in de Fokker Terminal in Den Haag. Oktober is ook de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Het openingsfestival op 1 oktober, in het idyllische Huis Doorn, ziet er veelbelovend uit. Mail voor tickets voor twee personen naar info@deburen.eu.

Love Song

Nieuws

Geschreven door deBuren op 16 september 2014

TIME CANVAS is verliefd! Dit unieke festival laat op zaterdag 20 en zondag 21 september in het Antwerpse M HKA een geluidsinstallatie horen met liefdesliedjes, opgenomen op voice buttons, en gezongen door internationale artiesten uit verschillende kunstdisciplines. Met verrassings-live-performances!

Archief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg onze RSS feeds of abonneer je op onze seizoensbrochure.